Zpět na úvodní stránku

Historie skupiny AC/DC

Historie

Bratři Angus, Malcolm a George Youngovi se narodili v Glasgow ve Skotsku a do Austrálie se s většinou své rodiny přestěhovali v roce 1963.
George se jako první z nich naučil hrát na kytaru a byl členem The Easybeats, nejúspěšnější australské kapely 60. let.Malcolm pokračoval ve stopách svého bratra a v Newcastlu v Novém Jižním Walesu hrál v kapele Velvet Underground.

Jméno kapely

Angus a Malcolm Youngovi tvrdí, že je název kapely napadl, když viděli zkratku AC/DC na šicím stroji jejich sestry Margaret. V angličtině je AC/DC zkratkou termínu "alternating current/direct current", tj. "střídavý proud/stejnosměrný proud". Bratři měli pocit, že jméno dobře charakterizuje nefalšovanou energii a energická vystoupení kapely.
V některých kulturách však zkratka slangově „AC/DC“ označuje bisexuály. Kapela se vyjádřila, že si toho nebyla vědoma až do chvíle, kdy jim to po jednom z jejich prvních koncertů řekl taxikář, který je vezl.
Někteří náboženští představitelé tvrdili, že zkratka znamená "Anti-Christ/Devil's Child(ren)", nebo "Anti-Christ/Devil Christ", případně má ještě jiné významy. Tyto spekulace se mezi kritiky udržely a ti se snažili kapelu prezentovat jako satanisty. Kapela tyto interpretace svého jména odmítla s tím, že jsou úmyslně vykonstruované za účelem poškození kapely.

Česká vystoupení

Studiová alba

Jméno Datum vydání Label
T.N.T 1975 Albert
High Voltage 1975 Albert
Back in Black 1980 Atlantic
Let there be rock 1977 Albert
Black Ice 2008 Sony
Rock or Bust 2014 Sony

Živá alba

  1. If You Want Blood You've Got It
  2. Live
  3. Live: 2 CD Collector's Edition
  4. Live from the Atlantic Studios
  5. Let There Be Rock: The Movie
  6. Live at River Plate
  7. AC/DC