‹ Zpět na úvodní stránku

Slunce vždy a všude

Slunce je tu přítomné vždy. A vždy se také dá pořídit nějaký jeho obrázek. Ať už se na něj díváme v létě či v zimě, při východu, v poledne či při západu, pokaždé vypadá trochu jinak. Vždy se ale dá zachytit tak, aby vypadalo krásně.

  1. Východ
  2. Na východ slunce je dobré se připravit – najít místo, odkud jej budeme pozorovat a hlavně se na něj včas dostavit. Případně také stojí za to vyhledat místo, zpoza kterého bude sluneční světlo v jistou chvíli pomalu "vytékat" a vytvářet tak efektní scénu.
    Jednou ze zajímavých scén může být také, jak můžete vidět na obrázku níže, zachycení slunečního kotouče zvětšeného jemným prachem, mlhou a podobně. Vytváří se tím dojem, mimochodem samozřejmě nejpůsobivější přímo na místě, obrovského slunce, které jako by chtělo vše na Zemi pohltit.

    Východ slunce z rozlehlého pole

  3. Západ
  4. Zde platí naprostá většina toho, co již bylo řečeno u východu slunce, tedy že se hodí příprava a dobré načasování. Slunce se ale bude pomalu schovávat, ne vycházet. A to znamená, že člověk má celý den na to, aby našel správné místo pro svůj stativ nebo alespoň nohy.
    U některých západů slunce, které mají spíše oranžovou než žlutou barvu pak nevypadá špatně využití (níže zmiňovaného) zaostření přímo na slunce a následné ztmavení okolních objektů.

    Za město zapadá na téměř bezmračné obloze oranžové slunce

  5. Další polohy
  6. V kteroukoliv jinou dobu, od východu slunce až po jeho západ je samozřejmě možné pořídit nepřeberné množství fotografií. Využít se dá níže zmíněné zakrytí slunce jiným předmětem, jeho odlesk na nějaké vodní hladině nebo třeba pozice slunce mezi mraky. Výhodné bývá ale i fotografování krajiny či měst ve chvílích, kdy jsou tato místa z některého úhlu velkou měrou osvětlena.


Způsoby fotografování