Úvodní strana

Fotogalerie

Zdroje


Co je to Rust?

Rust je multi-playerová survival hra vytvořená společností Facepunch Studios. Hra je dostupná na Windows, Linux či PlayStation 4.

Gameplay

Po připojení na server se hráč objeví ležící na pláži pouze s pochodní a kamenem. Hlavním smyslem hry je přežívat, těžit suroviny, stavět svoji vlastní základnu - tzv. bázi, zabíjet ostatní hráče a v hlavní řadě ničit a vykrádat základny ostatním hráčům - raidit. Hra nabízí mnoho možností ve výběru zbraní. Od primitivního luku a oštěpu se hráč postupně dostává přes brokovnice a kuše až ke střelným zbraním jako je thompson či assault rifle. Hráč to ale nemá jednoduché. Kromě jiných hráčů se ho neustále snaží zneškodnit hráčemi neovládané postavy - NPC, útočná helikoptéra, CH-47 Chinook, ale i medvědi, vlci či divoká prasata. Hráč má za úkol primárně přežít, tudíž je potřeba i hledat jídlo a suroviny na stavbu vlastní báze. Čím déle je hráč mimo svojí bázi vzrůstá i šance na jeho smrt. Stejně tak ale hráč nesmí v bázi trávit příliš mnoho času. Hlasový chat umožňuje jednoduchou komunikaci mezi hráči.



Vývoj hry

11. prosince 2013 byla hra vydána ve službě Steam v podobě Early Access, ale vývoj začal již dříve. Vývojáři aktivně vydávali updaty obohacující hru o zvířata, lovení, brnění či zbraně. Ke konci roku 2014 byla vydána verze Experimental a vývoj byl přesunut na Unity 5. S touto novou verzí přišel zcela nový, procedurálně generovaný svět. Nový anticheat v této verzi zabanoval přes 4 621 cheaterů. V říjnu roku 2014 se stala verze Experimental výchozí. Krátce nato byl do hry přidán nový anticheat EasyAntiCheat, nahrazující CheatPunch. Všichni hráči dostali rozdílnou barvu pleti podle jejich Steam ID. Později byly přidány i ženské modely. Hra postupně začala nabízet různé vzhledy oblečení a zbraní. Hra opustila předběžný přístup a 8. února 2018 byla oficiálně vydána. Po vydání začali vývojáři pilně pracovat na odstranění chyb a optimalizaci. V novějších updatech byl přidán systém blueprintů, kde hráči vyzkoumávají předměty za šrot, které poté mohou vyrábět u pracovních stolů. Bylo přidáno první ovladatelné vozidlo, loď, potápěčské vybavení a várka nových zbraní. Byl přidán také vrtulník CH-47 Chinook a útočná helikoptéra. V posledních updatech se FacePunch zaměřuje především na optimalizaci farmaření a přidávání dalších zvířat, jakož jsou například koně.



Grafické požadavky

Minimální grafické požadavky:

Doporučené grafické požadavky: