Jak na to

1. start

start

Začínáme ze základní polohy po vytáhnutí plachty z vody: Deska kolmo na vítr, plachtu držíme za startovací lano nebo stěžně ve vztyčené poloze, stěžeň kolmo na hladinu, trup vystrčený, boky tlačte ke stěžni, ramena dozadu, nohy po obou stranách kloubu. Start provedeme ve čtyřech krocích:

  1. Stěžňová ruka uchopí (nadhmatem anebo podhmatem) ráhno od patky desky cca 25 cm od stěžně (tzv. křížový hmat – obrázek 1.)
  2. Přední noha přestoupí dozadu za kloub k zadní noze (obrázek 2.-3.)
  3. Zároveň s přesunem za kloub stěžňová ruka zatlačí celou plachtu mírně dopředu ke špičce desky a přes desku mírně do návětří (obrázek 3.-5.)
  4. Plachtová ruka uchopí ráhno cca 0,5m od stěžně a velmi pomalu začne zavírat plachtu (obrázek 6.)

Deska se pohne dopředu. Se zvyšující se rychlostí můžete zavřít plachtu víc a postupně vrátit stěžeň trochu dozadu. Na začátku je však velmi důležité, abyste jí zavřeli jen minimálně – právě tolik, aby se |Vám deska pomalu rozběhla. Když jí zavřete příliš hned při startu, s největší pravděpodobností to neustojíte a zatáhne Vás to do vody, do závětří. Hned potom jak plachtová ruka začne zavírat plachtu, musíte neustále vyvažovat plachtu proti pozicí – boky tlačte ke stěžni (těžisko těla zůstává nad deskou) a ramena pouštíte dozadu do návětří. Pozice vystrčeného těla proti plachtě bude od teď prvním pravidlem při jízdě.


2. jízda

jízda

Při jízdě zůstáváme stále v popsaném postoji a dáváme si pozor na přetlačení boků dopředu. Velmi důležité při windsurfingu je orientace na vodě. V každém okamžiku musíte vědět, pod jakým úhlem na směr větru jezdíte. Nejčastějším kurzem je boční (kolmo na směr větru). Na začátku však bude Vaši pozornost upoutávat hned samotná technika a lehko se Vám může stát, že změníte směr bez toho, abyste si to uvědomili. Proto doporučujeme při vytáhnutí plachty z vody nastavit desku na boční kurz a všimnout si nějakého bodu na břehu, ke kterému míří špička desky. Podle tohoto bodu se můžeme při jízdě orientovat a udržovat kurz. Začátečník má často problémy se ztrátou výšky – jinými slovy vítr ho postupně unáší v jeho směru a ze závětří se dostane proti větru jen těžko technicky náročným stoupáním. Proto začátečník musí využívat i stoupavý předoboční kurz proti větru.


3. vytahování plachty

vytahování plachty

Při vstupu do vody si zkontrolujete, zda je plachta pevně připevněná k desce a zda je startovací lano uchycené i dole na kloubu. Plachtu si hoďte do závětří, klekněte si na desku a pádlujte pár metrů od břehu. Postavte se obkročmo ke kloubu, tak abyste měli obě nohy na středové ose a ve stejné vzdálenosti od kloubu. Stůjte zády k větru, deska je kolmo na směr větru a plachta je v závětří. Pomocí startovacího lana vytáhněte plachtu z vody, jako se zvedá břemeno, tedy z pokrčených kolen a s rovnými zády. Pokud vytáhnete plachtu z vody je stěžeň celý čas kolmo na desku. Jak se začne otáčet ke špičce, anebo zpátky k desce, zatlačením do opačné nohy dostanete stěžeň zpět po větru a deska kolmo na vítr. Na začátku vytahování se musíte naklonit dozadu nad vodu, abyste vyvážili plachtu (obrázek 1. a 2.). Poté co je plachta výš se postupně zvedáte, protože se plachta stává lehkou a vy byste mohli přepadnout dozadu (obrázek 3.-5.). V poslední fázi stojíte úplně zpříma, tlačíte boky dopředu a ramena dozadu. Plachtu držíte za startovací lano nebo stěžeň. Stěžeň je kolmo na hladinu. Plachta je tedy ve směru větru. Celou plachtu držte nad deskou, a ne nad vodou. V opačném případě Vás bude oplachtění neustále převažovat a budete s ní do nekonečna zápasit. Teď jste v tzv. Základním postoji (obrázek 6.).


4. otáčení desky

jízda

V základním postoji můžete trénovat otáčení desky pomocí plachty. Za startovací lano nebo stěžeň tahejte celou plachtu dozadu k patce desky (tedy bez toho, abyste stěžeň nakláněli nad vodou). Deska se začne otáčet špičkou proti větru – vyostřuje (obrázek 1. - 4.). Pokud se otočí úplně proti větru, plachta Vás shodí, nakloňte plachtu dopředu nad palubu ke špičce desky. Teď se deska začne otáčet po větru – odpadá (obrázek 5. – 6.) Tímto způsobem - tedy naklánění plachty ke špičce a k patce desky se řídí deska v neklouzavém režimu, tedy v menší rychlosti ve slabším větru. Při tomto cvičení držíme plachtu celý čas pouze za startovací lano nebo stěžeň a plachta je ve vyvláté poloze.

Zdroj: www.rb-camping.cz/skola-windsurfingu

Zpět na hlavní stránku



Autor: Neuvirtová Kristýna, Vytvořeno 04/2020, školní práce