Jak to začalo

Surfing pochází od havajských domorodců, kteří surfovali na prknech v příbojových vlnách.

Surfing velmi rádi provozovali i Kaliforňané Jim Drake se svým přítelem Hoylem Schweitzerem. Jelikož to byli činorodí muži, přemýšleli, jak si zasurfovat, i když nejsou příhodné vlny na surfing. Jim Drake tak jednoho dne připevnil na klasické surfové prkno trojúhelníkovou plachtu s ráhnem pro držení. Plachta byla připevněna k plováku kloubem a mohla se tak pohybovat ve všech směrech a umožňovat ovládání plováku. Psal se rok 1967 a byl vynalezen windsurfing.

Název Windsurfing – je tedy spojení anglických slov wind – vítr a surf – příboj.

V roce 1967 si Hoyle Schweitzer a Jim Drake nechali patentovat Windsurf: pevné, ale zároveň kloubové spojení prkna a oplachtění.

Windsurfing dnes není pouze sport, jde spíše o životní styl. Poskytuje dokonalé spojení přírody a vodní hladiny s adrenalinovým zážitkem.

Windsurfing je rovněž všestranným ryze technickým sportem, upevňující fyzickou kondici. Samotnému surfaři přináší nejen radostné pocity z jízdy ve skluzu na vlnách ale i maximální relaxaci. Jedná se o dynamický adrenalinový sport, kterému mnoho surfařů propadá na celý život.

Zdroj: www.cwa.cz/historie-windsurfingu

Soutěžní disciplíny

Dnes má windsurfing tyto soutěžní disciplíny:


Výsledky mistrovství světa 2019 - muži
Umístění Jméno Stát
1. Kiran Badloe NED
2. Pierre Le Coq FRA
3. Dorian van Rijsselberghe NED


Výsledky mistrovství světa 2019 - ženy
Umístění Jméno Stát
1. Yunxiu Lu CHN
2. Katy Spychakov ISR
3. Lilian De Geus NED

Zpět na hlavní stránku



Autor: Neuvirtová Kristýna, Vytvořeno 04/2020, školní práce