Základní informace

Liverpool je anglický fotbalový klub sídlící, jak už název klubu napovídá, ve městě Liverpool. Klub byl založen v roce 1892. Jedná se druhý nejúspěšnější klub v anglické historii s 18 tituly v nejvyšší anglické soutěži (úspěšnější je pouze jeho největší rival Manchester United, který má pouze o dva tituly více). Mezi klubové barvy patří bíla, zelená a červená, kvůli které se Liverpoolu přezdívá The Reds, klubovým motem je pak věta "You will never walk alone".


Historie

V anglické nejvyšší soutěži se Liverpoolu podařilo vyhrát 18 titulů. Nejúspěšnější období přišlo kolem 80. letech 20. stol, kdy se The Reds podařilo získat 8 ligových titulů v 11 letech. Na evropské scéně The Reds také nezahálely. Během existence klubu se podařilo vyhrát 6krát Ligu Mistrů a 3krát Evropskou ligu.

Stadion

The Reds hrají všechny své domací zápasy na stadionu Anfield s kapacitou 54 167 diváků. Stadion byl postaven už v roce 1884, když na něm začali hrát své domácí zápasy svěřenci týmu Evertonu. Po neschodách s majitelem však byl tento tým donucen přesunout své působení jinam. Stadion nepatří k největším na světě, ale body pro hostující tým se odsud velmi těžko odváží.


Sezona 2019/2020

Po předchozí sezoně, kdy se Liverpoolu podařilo obsadit 2. místo za Manchesterem City, nebyl v létě důvod k větším změnám v týmu. Trenér týmu Jürgen Klopp se proto rozhodl, že žádné změny neprovede. Vstup do sezony se povedl. V první polovině soutěže nevyhráli svěřenci Jürgena Kloppa pouze na hřišti rivala z Manchesteru United odkud si odvezli remízu 1:1, a tak už před zimním přestupovým obdobím byl titul velice blízko. V současné době má Liverpool náskok 25 bodů, avšak vzhledem k současné situaci je možné, že titul nebvude udělěn.
Ve skupinové fázi Ligy Mistrů se Liverpoolu podařilo poustoupit z první místa, ve vyřazovací fázi The Reds narazili v osmifinále na španělský klub Atletico Madrid. Favorizovaní The Reds však skvěle bránícímu soupeři podlehli a s Ligou Mistrů se tak mohli rozloučit.


Útočník Liverpoolu Mohamed Salah
Mohamed Salah- křídelník FC Liverpool

Tabulka top 6 v Premier league v sezoně 2019/20

Pořadí Klub Body
1. Liverpool 82
2. Manchester City 57
3. Leicester 53
4. Chelsea 48
5. Manchester United 45
6. Wolwes 43


Zpět na rocestník