Zpět na úvodní stránku

Mistrovské tituly Pardubic

Pardubice dokázaly získat celkem šest mistrovských titulů.

Sezóna 1972/1973

Pardubický klub, tehdy nastupující pod názvem Tesla Pardubice, získal svůj první titul v nejvyšší lize po necelých 50 letech od vzniku. Po vyhrané základní části hráči porazili v play-off bratislavský Slovan a následně ve finálové sérii jihlavskou Duklu. Série se natáhla až do šestého zápasu. Ten Pardubice dne 13.5.1973 na ledě Jihlavy dokázaly zvládnout a na východ Čech přivezly první mistrovský titul.
  • V týmu tehdy hrál např. Vladimír Martinec, Josef Paleček, Bohuslav Šťastný nebo brankář Jiří Crha.

Sezóna 1986/1987

Od zisku prvního titulu uběhlo 14 let a Pardubice jak v sezóně 1972/73 tak i v této sezóně ovládly základní část. V play-off Tesla narazila nejprve ve čtvrtfinále na TJ Gottwaldov a po 2 výhrách postoupila do semifinále.
Proti Pardubicím se tehdy postavil tým z Košic. I v této sérii Tesla dokázala vyhrát oba zápasy a v boji o finále vyřadila VSŽ Košice.
Ve finálové sérii se Pardubice utkaly opět s Duklou Jihlava. Po 4 zápasech byl stav 2:2 a rozhodnout tak musel poslední zápas na ledě Pardubic. 9000 diváků sledovalo 15.3.1987 zápas až do 71. minuty prodloužení, kdy se za Pardubice prosadil Jan Levinský.
  • V týmu tehdy hrál např. Dominik Hašek, Ondřej Heřman, Otakar Janecký, Jiří Šejba nebo Ludvík Kopecký.

Sezóna 1988/1989

Také v této mistrovské sezóně Pardubice dokázaly vyhrát základní část a ve čtvtfinále nastoupily proti 8. týmu - CHZ Litvínov Čtvrtfinále se už hrálo na 3 vítězné zápasy. Tesla dokázala vyhrát oba domácí zápasy (4:3,9:5) a na sever Čech odjížděla s mečbolem. Rozhodující branku na 7:6 vstřelil v prodloužení Ladislav Lubina.
V semifinále Pardubice vyřadily pražskou Spartu už po třech zápasech. Neprve dokázala Tesla vyhrát oba domácí zápasy a v Praza potvrdila formu výhrou 7:3. Po roce se tedy opět Pardubice dostávají do finále.
Překazit pardubickou jízdu měla Dukla Trenčín. Tesla dokázala získat oba domácí zápasy a směřovala k zisku třetího titulu. Trenčín ještě odvrátil konec sezóny výhrou 4:2. ovšem čtvrtý zápas si Pardubice pohlídaly a 14.3.1989 propukly oslavy dalšího titulu.
  • V týmu tehdy hrál např. Dominik Hašek, Evžen Musil ml., Otakar Janecký, Jiří Šejba, Ladislav Lubina nebo Richard Král.

Sezóna 2004/2005

Extraligové kluby byly kvůli stávce NHL posíleny o několik hráčů ze zámoří. Do Pardubic přišlel Jan Bulis, Milan Hejduk, Aleš Hemský a Michal Rozsíval. Start pardubického klubu do nové sezóny byl pro fanoušky noční můrou. Z možných 18 bodů dokázali hráči získat pouze 1 bod a došlo tak ke změně na postu trenéra. Františka Výborného nahradil Vladimír Martinec, který byl u 2 titulů Pardubic. Pod taktovkou pana Martince se Pardubice nakonec umístily na 3. místě po základní části a ve čtvtfinále se utkaly s Kladnem.
Východočeši vedli už 3:0 na zápasy a postup měli potvrdit čtvrtou výhrou na ledě Kladna, to ale konec sezóny odmítlo a sérii dotáhlo až do sedmého rozhodujícího zápasu. Moeller po rychlých brankách Hejduka a Hemského vyhrál 3:1 a postoupil do semifinále.
V semifinále nastoupil proti Pardubicím Liberec. Moeller vyhrál oba domácí duely a do Liberce odjížděl za stavu 2:0. Tygři si ale vynutili 5 zápas na ledě Pardubic, který dospěl až do 8. série samostatných nájezdů. Tomáš Blažek se rozjel ke svému nájezdu a poslal Pardubice po zápasech 4:2 do finále.
Ve finále čekal na Pardubice Zlín, který skončil po základní části na prvním místě. Oba zápasy venku dokazaly Pardubice vyhrát a na východ Čech si vezly náskok 2:0. Formu potvrdily i doma a po dalších výhrách slavily první český titul, když dokázaly porazit Zlín 4:0 na zápasy.
  • V týmu tehdy hrál např. Ján Lašák, Petr Čáslava, Petr Mudroch, Jan Kolář I, Tomáš Linhart, Michal Rozsíval, Jan Snopek, Jan Bulis, Tomáš Divíšek, Jiří Dopita, Milan Hejduk, Aleš Hemský, Jan Kolář II, Petr Koukal, Michal Mikeska, Tomáš Rolinek, Petr Průcha nebo Petr Sýkora.

Sezóna 2009/2010

Do brankoviště se po 20 letech vrátila legenda českého hokeje Dominik Hašek a hned pomohl Eatonu k zisku již 5. mistrovského titulu. Pardubice skončily po základní části na 2. místě a ve čtvrtfinále narazily na Třinec. První domácí zápas Eaton sice prohrál, ale po snížení na 1:1 a následném stěhování série do Třince, kde uhrál oba zápasy, přijel do Pardubic za stavu 3:1 na zápasy. Tento náskok už nepustily a do semifinále postoupily po sérii 4:1 na zápasy.
V semifinále stáli proti pardubicím opět Tygři z Liberce. Pardubice ale nenechaly nic náhodě a Liberci nepovolily jediný zápas. Do boje o zlato postoupily po sérii 4:0 na zápasy.
Ve finále se Eaton potkal s Vítkovicemi. Fanoušci se tak mohli těšit na soboj mezi Haškem a Štěpánkem a na dlouhou sérii. Nic takového se ale nakonec nestalo. Pardubice ovládly finále jednoznačně 4:0 na zápasy a slavily svůj 5. titul. V play-off neprohrály 12 zápasů po sobě.
  • V mistrovském týmu tehdy hrál např. Dominik Hašek, Václav Kočí, Petr Čáslava, Petr Koukal, Jakub Nakládal, Aleš Píša, Kevin Mitchell, Honzové Buchtele, Kolář I, Kolář II, Starý, tomáš Zohorna, Lukáš Nahodil, Radovan Somík, Danil Rákos, Libor Pivko, Robert Kousal nebo Petr Sýkora.

Sezóna 2011/2012

Poslední titul Pardubic. Na lavičku se postavilo duo Lubina - Hynek a přeš rozsáhlou marodku se tým umístil na 3. místě po základní části. Ve čtvrtfinále se Pardubice opět potkaly s Vítkovicemi. Zápas došel až do 7. zápasu v něm Vítkovice 4x vedli. Běžela poslední minuta zápasu a Pardubice se s odkrytou brankou nemohly usadit v útočném pásmu. 31,3 vteřin před koncem se za brankou nejlépe zorientoval Martin Bartek a puk dotlačil pod ležícím Málkem za brankovou čáru. V prodloužení se od modré čáry prosadil už po 53 sekundách Rákos a poslal Pardubice do semifinále.
V semifinále čekal na Pardubice opět Liberec. Po 4 zápasech byl stav 2:2. Pátý zápas nejprve Pardubice vyhrály 8:1, druhý následně 4:2 a postoupily do finálové bitvy.
Ve finále se hráči utkali s Kometou Brno, která se dostala do finále až z předkola. První zápas Pardubice vyhrály až po samostatných nájezdech a vedly tak 1:0. Druhý bod si ale po výhře 6:5 připsala brněnská Kometa a série se stěhovala do Brna. Kometa doma svůj první zápas zvládla lépe, druhý den ale Pardubice znovu v nájezdech dokázaly sérii srovnat na 2:2. Pátý zápas, který se hrál znovu v pardubické ČEZ Aréně ovládli domácí 6:4 a rozhodnout se mohlo v Brně. Zápas zvládly lépe Pardubice a po jednoznačném výsledku 5:1 slavily svůj doposud poslední mistrovský titul.
  • V týmu tehdy hrál např. Dušan salfický, Martin Růžička, Nosek, Koukal, Kolář a Kolář, Radil, Kousal, zohorna, kočí, Píša, Sičák, Starý, Somík, bartek, Cetkovský, Buchtele nebo Daniel Rákos.