Zpět na úvodní stránku

Vznik hokeje v Pardubicích

Tzv. "kanadský hokej" se ve městě perníku objevil na začátku 20. století. K prvnímu zápasu došlo v roce 1913 na Matičním jezeře. Tehdy proti Pardubicím nastoupila Česká sportovní společnost Praha. Za pardubice nastoupili pánové Vilém Weiss, Potůček, Přibík, Reiberg, M. Komeštník a Kubeška.
Organizovaný hokej, a také první klub byl v Pardubicích založen panem Vilémem Weissem v roce 1923. První klub nesel název LTC Pardubice a od sézony 1930/1931 začal hrát pravidelné soutěže.
Roku 1947 byl v Pardubicích otevřen zimní stadion s umělou ledovou plochou, jelikož v několika předválečných ročnících byly právě klimatické podmínky důvodem toho, že se některé ročníky nedohrály. Mužstvo se po sloučení LTC Pardubice a Rapid Pardubice dočkalo několika kvalitních hráčů. Tým se dokázal přes vítězství v divizi a tříkolovým kvalifikačním turnajem dostat do první ligy. Psala se sezóna 1950/51, kdy se poprvé nováček z Pardubic ukázal v nejvyšší soutěži pod názvem Slavie Pardubice. Od tohoto roku nikdy klub nesestoupil (2020).
Na svůj okamžik čekaly Pardubice do roku 1973. Tento rok dokázaly vyhrát celou základní část, následné play-off a mohly tak slavit svůj první mistrovský titul.