Zpět na úvodní stranu

  1. Historie stolního tenisu

  1. Vznik
  2. Stolní tenis se vyvinul ze společenské hry, která byla dovezena z Číny do Velké Británie kolem roku 1880. Nejprve se hrálo s gumovými míčky, což bylo velmi nepohodlné, neboť se odráželi nepravidelně. Až když se začaly používat celuloidové míčky, mělo smysl počítat body a začít v této hře soutěžit.
    Tato hra se velmi rychle šířila po světě. Ve 20. století se dostala do USA, kde byla velmi poulární, protože vybavení nebylo tak drahé jako vybavení na tenis. Stačil stůl, dvě dřevěné pálky a míček.

  3. Počátky mezinárodních soutěží
  4. K definitivnímu přesunu stolního tenisu do mezinárodně uznávaného sportovního odvětví je považován rok 1926, kdy vznikla Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF).
    Zakládajícími členy bylo Německo, Maďarsko, Rakousko a Švédsko. Brzy se připojily i další evropské země včetně Československa a Anglie.
    V roce 1926 se uskutečnilo První mistrovství světa, které ovládl tým Maďarska.
    Na olympiádě se stolní tenis objevil až v roce 1988 a od té doby je pravidelně součástí letních olympijských her.

  5. Stolní tenis v Československu
  6. Začátek zlatých časů Československého stolního tenisu se datuje k roku 1932, kdy mužské družstvo v čele se Stanislavem Kolářem přivezlo zlatou medaili z mistroství světa a přerušili tak nadvládu Maďarů.
    Následovalo asi 25 let, kdy naši hráči pravidelně obsazovali přední příčky na mezinárodních akcích. Toto období bylo bohužel přerušeno druhou světovou válkou. Poté sice naši hráči stále obsazovali přední příčky, ale pomalu je začali opouštět.
    Poslední zlatou medaili československa přivezl tým mužů z mistrovství světa v roce 1957. Poté se na scénu dostali hráči z Asie, kteří jsou světovými jedničkami dodnes.

  1. Současnost
  2. V současné době vládnou světové scéně týmy z Asie. Od té doby, co se stolní tenis objevil na olympiádě, získala nejvíce medailí Čína, Korea a Švédsko.

Státy Zlatá medaile Stříbrná medaile Bronzová medaile
Čína 16 11 6
Korea 3 1 8
Švédsko 1 1 1