ZPĚT NA ÚVODNÍ STRÁNKU

Moje začátky

Ve chvíli, kdy mi přišel můj první fotoaparát, jsem si naivně myslela, že se ze mě okamžitě stane výborný fotograf a na první pokus vždy vyfotím to, co bych chtěla. Ano, byl to velký omyl, ale jsem si jistá, že ne jenom můj. Časem jsem pochopila, že nad zachycováním momentů musím o trochu více přemýšlet a že tlačítka s nastavením tam asi nejsou jen na okrasu. Začala jsem tedy častěji sledovat videa, hledat na internetu zajímevé stránky a číst skvělou knížku, díky které se učím rychleji. Jsem však velice netrpělivá a fáze učení je pro mě zdlouhavá. Stále si proto musím připomínat, že abychom mohli dělat věci, které milujeme, musíme občas přetrpět ty nic moc.

Momentálně fotím bezzrcadlovkou a věřím, že spousta z vás neví, o jaký typ fotoaparátu se jedná. V tabulce tedy naleznete základní porovnání mezi bezzrcadlovkou a zrcadlovkou.

ZRCADLOVKA BEZZRCADLOVKA
VÁHA A ROZMĚRY těžká - narozdíl od bezzrcadlovky obsahuje zrcátko, róbustnější lehčí a kompaktní
RYCHLOST SNÍMÁNÍ závěrka se musí uzavřít mechanicky - pomalejší díky elektronické závěrce rychlejší
BATERIE s výdrží je na tom lépe díky menší velikosti i menší slot na baterii + napájení elektronického hledáčku
HLEDÁČEK optický - scéna viditelná bez časové prodlevy elektronický nebo chybí

Ve kterém žánru jsem se našla

Fotografie je záznamem momentu, který může být dopředu plánovaný a nebo zcela spontánně náhodný. Z obou dvou však vzejde vzpomínka.
Existuje spoustu technik a fotografických žánrů, které dělají styl každého fotografa jedinečným. Já jsem vždy obdivovala zachycení lidské tváře s projevem pravých emocí. Nedávno jsem se proto začala zajímat o žánr pouliční fotografie.
Pouliční fotografie je žánr, který zahrnuje nenápadné procházky po ulicích a velice dobré vnímání a instinkt. Načasování momentů, které chcete zachytit nebo aspoň tušíte, že by mohly přijít, musíte předvídat, protože na jejich zachycení budete mít vždy jen jeden pokus. I přes to se do ulic vydávám velmi ráda a silné, zajímavé a občas až mrazivé výrazy v lidských tvářích se snažím zachytit. Ne vždy je to jednoduché. Vlastně nikdy. Zachytit správný okamžik je velice obtížné, ale stále se učím. Za dokonalou prácí fotografa stojí vždy mnoho dlouholetých zkušeností, a proto se jím nemůžete stát ze dne na den.

Tak tohle musím dát na Instagram!

Věřím, že slovo Instagram zná v dnešní době skoro každý. Minimálně byste měli vědět, že se jedná o sociální síť, skrz kterou můžete se světem sdílet svoje fotografie.
Někdo vkusně sdílí svůj nezajímavý život a někdo nevkusně ten zajímavý. Někdo sdílí fotky svých vrcholných kulinářských děl a někdo pokusy o ně. Všichni si tam však ukládáme vzpomínky, které si čas od času vyzvedneme. Profesionální fotografové, amatéři i "fotografové" se ale většinou snaží na Instagram sdílet fotky s přidanou hodntou. Přidaná hodnota je ale vždy subjektivní záležitostí každého fotografa, protože všichni uznáváme jiné hodnoty. Proto na příspěvcích ostatních náš subjektivní pohled přidanou hodnotu občas prostě nenajde.