Zpět na hlavní stranu

Něco málo o mé zálibě

Mým koníčkem je hra na klavír. Ani nevím, jak jsem se k hraní dostala, nejspíš přes sestřenice, které hrály a mě bavilo je poslouchat. Na klavír jsem začala hrát už ve školce. Ze začátku jsem hrála na klávesy, než mi rodiče koupili klavír. Zajímavé bylo stěhování klavíru do domu. Dovnitř jsme ho dostali přes balkon pomocí manipulátoru (stavební stroj, se kterým jezdil děda). Hraní na klavír má úplně jiný zvuk než na klávesy. Tóny se linou po celém domě, občas je to slyšet až ven.

Začala jsem chodit do ZUŠ v Hrotovicích, kde jsem se postupně naučila hrát lidové písničky, etudy a další skladbičky pro začátečníky až po desetistránkové skladby, které hraji dnes. Měla jsem a mám skvělé paní učitelky, které mi pomohly se zlepšovat. Nejprve jsem chodila dva roky do přípravky. Bohužel to ale není jen hra na klavír, musela jsem absolvovat i několik let hudební nauky. Zde jsme se učili noty a různé informace o skladatelích. Doma mi s přípravou pomáhala babička, ta jediná notám rozumí velice dobře, protože hrála na harmoniku.

Když jsem byla malá, zúčastnila jsem se klavírní soutěže na naší hudební škole. Zrovna jsem měla prst v dlaze, ale i přesto jsem skončila druhá.

Asi v páté třídě přišel zlom a já už s hraním na klavír chtěla přestat. Rodiče mi to naštěstí vymluvili. Ještěže tak. O dva roky později jsem totiž změnila svůj pohled na hraní. Dostávala jsem složitější skladby, které mě velmi bavily. Hraní jsem si dostávala více a více pod kůži. Na konci sedmého ročníku jsem měla absolventský koncert. Další rok jsem měla možnost pokračovat druhým cyklem a nebo skončit. O ukončení jsem ani nepřemýšlela a rozhodla jsem se pokračovat. Druhý cyklus je na čtyři roky a po nich je závěrečný absolventský koncert.

Teď jsem ve třetím ročníku druhého cyklu a mrzí mě, že za chvíli už ukončím svoje studování na ZUŠ. Když začnu hrát, dostanu se díky melodii do jiného světa. Hraní na klavír mě moc baví a nedovedla bych si to bez toho představit.

Můj postup v ZUŠ


Druhy skladeb podle mojí oblíbenosti

  1. Moderní skladby
  2. Lidové písničky
  3. Etudy

Některé skladby, které jsem hrála a hraji

Název Autor Rok vydání Počet stran
All of me Jon Schmidth 1996 11
For the win Thomas Bergersen 2012 4
Tribute Jon Schmidth 1996 10
Waterfall Jon Schmidth 1996 10