Zpět

Náš oddíl

Náš oddíl je 1. chlapecký oddíl Jednička Třebíč. Proč Jednička? Má to dva důvody:

  1. protože jsme první oddíl,
  2. protože jsme nejlepší.

NĚKDO by mohl sprostě zpochybnit naši božkost, protože nevyhráváme soutěže, nic neumíme atd. Ale to se plete. Nikdo nemá lepší skautíky než my v oddílu, i když tohle bude tvrdit každý správný skautský vedoucí.

Foto z výletu na Čeřínek

Tábory pořádáme samozřejmě každý rok, vždy od prvního pondělí v červenci na dva týdny na louku k Pavlovskému mlýnu mezi Dolním Smrčným a Chlumem. Letos je situace samozřejmě nejistá, nevíme, zda tábor bude, či nikoliv a kdy případně tábor bude.

Odpočinek na nádraží

Součástí "skautské kariéry" je i skautské vzdělávání, kdy skaut skládá zkoušky, které ho dále opravňují k další práci s dětmi, oddílem a dále i např. se střediskem, do kterého se sdružují oddíly atd. Příkladem takové zkoušky může být čekatelská zkouška, která je vstupem do dalšího skautova vzdělávání.

Naše tradiční skautské výpravy a akce

Název akce Doba obvyklého konání
Výprava do Černých lesů Říjen
Indiánské léto První sobota v říjnu
Vánoční výprava První polovina prosince

Něco obecně ke skautingu

Skauting je založen na původní představě Roberta Baden-Powella, který nejprve založil jednotku chlapců fungujících jako vojenští poslové. Později se rozhodl, že je potřeba v Anglii organizace, která by vychovávala mladé chlapce a připravovala je na život. Proto sepsal knihu "Scouting for Boys", kde všechny své myšlenky, které byly na tehdejší dobu co se týkalo výchovných metod velmi pokrokové, sepsal a založil v roce 1907 první chlapecký skautský oddíl na světě. Jeho manželka se rozhodla ho napodobit a založila první dívčí skautský oddíl na světě. Následovalo zpopularizování skautingu v Anglii, vůbec první tábor na světě, uskutečněný na ostrově Brownsea. Nakonec se skauting dostal i za hranice britského impéria.

V českých zemích, tehdy ještě jako součástí Rakosko-Uherska, zpracoval skautské myšlenky Antonín Benjamín Svojsík. Avšak od Baden-Powellovy představy o skautingu se odlišil tím, že do čekého skautingu zakomponoval i myšlenky Ernesta Thompsona Setona (zakladatele woodcraftu) — proto je český skauting jediný na celém světě, je specifický v tom, že se více obrací k přírodě, právě díky zapracování woodcrafťáckých myšlenek.