Co jsou akrylové barvy?

Jde o disperzní barvu na bázi polyakrylové pryskyřice. V čerstvém stavu je ředitelná vodou, v zaschnutém stavu je naopak voděodolná. Akrylové barvy na rozdíl od olejových barev mnohem rychleji usychají. Proto je dobré pokaždé šťetce pořádně vymýt a osušit. Akrylová barva je poměrně nový druh barvy používané v umělecké malbě teprve od druhé poloviny minulého století. Vhodné jsou pro malbu na plátno, papír, karton, dřevo. Jsou velice všestranné, můžeme je nanášet nejen v tenkých vrstvách, ale i v pastózních nátěrech s texturními efekty.

Akrylová média

Akrylová média můžeme použít pro zlepšení vlastností akrylových barev a pro tvorbu nejrůznějších efektů.

Lesklé médium po zaschnutí vysoká pružnost
Matové médium hustší než lesklé médium kvůli obsahu matových činidel
Gelové médium zprůhledňuje vrstvy malby bez ničení textury
Retardér zpomaluje schnutí barvy

Podklady

Výtvarné potřeby

K nanášení akrylových barev se používají štětce k tomu určené, které jsou ze syntetických vláken s hladšími vlákny než štětce na barvy olejové. Avšak můžeme použít i štetce univerzální, ty jsou jak na akryl tak na olej. Déle můžeme užívat různé stěrky či špachtle.

Vlastní tvorba

Akrylovými barvami jsem začala malovat asi od svých 12 let. Velice dobře se s nimi pracuje. Barvy občas kombinuji i s dalšími výtvarnými prostředky, např. tuš, temperové barvy, suchý pastel a fixy. Nejčastěji maluji romantické krajiny, kde si především vyhraji s oblohou. Dříve jsem se zaměřovala i na abstraktní motivy. Bohužel nedovedu detailně namalovat postavy, proto zobrazuji pouze siluety třeba u západu slunce.

Romantická krajina
Můj poslední obraz (akryl na plátně)

Zpět na úvodní stránku