Jak na zdravý životní styl

Zdravotní stav si každý člověk z velké části ovlivňuje svým životním stylem.

  1. Pravidelnost
  2. Důležitým faktorem pro zdravý život člověka je pravidelnost, a to ve všem - v jídle, v pitném režimu, ve spánku, v pohybu i v odpočinku. Není na škodu se čas od času postit, ale jinak by člověk měl vše dělat raději pravidelně. Organismus má v sobě biologické hodiny, které se násilným změnám brání. Výsledkem je pak nadměrná únava, hromadění tuků a dokonce i zdravotní problémy.

  3. Zdravá strava
  4. Není jen pouhou frází, že potrava, kterou přijímáme, je vkladem do našeho zdraví, který se nám vrátí i s úroky.Důležitým aspektem správné stravy je především konzumace rozmanitých druhů potravin ve vyváženém poměru. Příjem energie by neměl výrazně překročit výdej. A když máte chuť na něco „nezdravého“? Netrapte se, vždyť žijeme jen jednou!

  5. Překonejte lenost
  6. Dostatečný a pravidelný pohyb je další důležitou složkou zdravého životního stylu. Dokonce se říká, že dostatečný pohyb může zčásti kompenzovat špatné jídelní návyky! Pokud je pro někoho sport úhlavním nepřítelem, měl by na pravidelný pohyb myslet alespoň při každodenních rutinních činnostech.

  7. Každý stroj potřebuje palivo
  8. Lidské tělo musí mít k dobré funkčnosti dostatečný přísun tekutin. Je to důležité pro celkovou kondici, ale i pro funkčnost vnitřních orgánů. Nejvhodnější tekutinou je zajisté voda, která hraje v organismu člověka nenahraditelnou roli. Alkohol či kávu do seznamu přijatých tekutin nepočítejte. Naopak nás ještě více odvodňují. Kávu si tedy dopřávejte vždy se sklenicí vody.

  9. Spánek nad zlato
  10. O důležitosti spánku pro lidský organismus není pochyb. Pro mě je to navíc jedna z nejoblíbenějších činností. Ne každý si ale může dopřát ten luxus spát osm hodin denně, málokdo má navíc spánek kvalitní. S nekvalitním spánkem ale bohužel souvisí únava a dokonce i různá onemocnění. Každý by měl proto alespoň trochu pamatovat na tzv. spánkovou hygienu. Mezi základní pravidla kvalitního spánku patří například vyvětraná, nehlučná a neosvětlená místnost.

  11. Láska, optimismus, dobrá nálada
  • Další zdroj informací