Zdravé recepty

Bezmasý karbenátek

Cizrnu, cibuli a česnek rozmixujte dohladka v mixéru, dochuťte kořením a přidejte nasekané čerstvé bylinky. Směs následně smíchejte s pohankovou moukou. Vytvarujte karbanátky a na oleji opečte dohněda nebo je možné karbanátky ve zdravější verzi upéct v troubě.

Ingredience

Bezmasý karbenátek

Hlívový guláš

Do většího hrnce dejte olej, vsypte cibuli a opékejte zhruba 5 minut doměkka. Prˇidejte vsˇechno korˇeni´ a kra´tce opecˇte, aby se rozvoneˇlo. Opatrně, paprika ma´ tendenci se prˇipalovat a může také zhorˇknout, a tak to s ope´ka´ni´m neprˇezˇenˇte. Dále prˇisypte nakra´jene´ houby a kra´tce je orestujte. Přídejte cˇesnek, zalijte vy´varem nebo vodou, osolte a opeprˇete a promi´chejte. Prˇivedˇte k varu, zmi´rneˇte teplotu a varˇte asi 15 minut.

Ingredience

Hlívový guláš

Cuketovo sýrová omeleta

Začněte tím, že cuketu omyjete a očistíte. Poté ji nakrájejte na tenké plátky a zlehka osolte. Díky soli pustí cuketa přebytečnou vodu a bude se vám pak lépe tepelně upravovat. Nechte proto nakrájenou cuketu "vyplakat" asi 15 minut nebo půl hodiny a poté ji důkladně osušte ubrouskem. Rozpalte si kvalitní pánev a na ní kapku oleje. Přidejte cuketu a chvilku ji orestujte z obou stran. Poté orestovanou cuketu zalijte osoleným ušlehaným vajíčkem se špetkou kurkumy.

Ingredience

Cuketovo sýrová omeleta

Jáhlové kuličky

Jáhly spařte vroucí vodou – odstraníte tak hořkost. Následně je zalijte vodou nebo mlékem, přidejte špetku soli a pomalu za občasného míchání vařte, dokud nebudou měkké. Poté je nechte vychladnout při pokojové teplotě. Mezitím spařte mandle a oloupejte je. Nebo můžete rovnou koupit loupané mandle, čímž si ušetříte práci. Následně k vychladlým jáhlám přidejte nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo, med a sladidlo navíc podle vlastních preferencí. Těsto pořádně promíchejte, pokud by se lepilo hodně na ruce, tak přidejte ještě trošku mletého kokosu. Z připravené hmoty tvarujte kuličky s jednou mandlí uprostřed, které obalíte ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložte do košíčku.

Ingredience

Jáhlové kuličky

Kynuté ovocné knedlíky

Nejdříve si cca 30 ml rostlinného mléka (na jednu porci) ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být horké) a nadrobíme do něj kvasnice, které posypeme špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek, trvá to přibližně 15 minut. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme zbylé mléko, vzešlý kvásek, špetku soli a vypracujeme vařečkou těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě. Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a do placky vložíme kus ovoce, který těstem celý obalíme. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Dále si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut. Po vyjmutí z vody knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily!

Ingredience

Kynuté ovocné knedlíky
  • Další inpirace na vaření