Princip hry

Dead by Daylight je online hororová survival hra pro pět hráčů. Na jedné straně hraje killer, na druhé čtyři přeživší. Cílem hry je opustit mapu a uniknout killerovi nebo v opačném případě zabít ideálně všechny čtyři přeživší. Přestože má hra relativně brutální podtext, velmi rychle slavila celosvětový úspěch. Nechybí podrobně propracovaný svět postav i lokací. Nyní patří mezi nejhranější survival hry na streamu a má silné fanouškovské zázemí.

Princip hry - přeživší

Hráč na začátku hry vybírá jednu z postav, za kterou hraje po celou dobu hry. Po spuštění hry se ocitá v náhodně zvolené mapě v určité vzdálenosti od killera (která není striktně definována). Úkolem přeživšího je najít a opravit pět generátorů a tím odblokovat únikové dveře. Po celou dobu hry není možné s jinými hráči komunikovat, nelze využít chatu ve hře ani klávesové zkratky. Přeživšímu jsou umožněny pouze dvě gesta a to ukázat na něco nebo mávnout "pojď za mnou". Mezi hráči se ujalo i tzv. dřepování, což nahrazuje poděkování za záchranu či trolling killera. Oprava generátoru vyžaduje pozornost a dovednost tzv. skillchecků. Pokud hráč náhodně objevený skillcheck (kolečko s vyznačenou plochou po které běží ručička) nestihne správně stisknout, následuje bouchnutí generátoru, které zpomalí opravu a především přiláká killera, neboť každý killer tato bouchnutí vidí. S tím, jak roste úroveň opravy, zvyšuje se i hluk, který motor vydává. Plně dokončený generátor nad sebou rozsvítí světla a nelze ho již žádným způsobem poničit. Pět opravených generátorů umožní otevření dvou brán náhodně umístěných na mapě. Pokud se přeživšímu dveře podaří otevřít a vyběhnout ven, uniká ze hry.

generátor brána k úniku

Princip hry - killer

Killer má za úkol předat všechny přeživší entitě, tajemné bytosti, jenž přišla do našeho světa a nahlodala killerům myšlení. Entitě se předává oběť v podobně naražení na hák, které jsou na mapě pravidelně rozmístěny. Úkolem killera je najít co nejrychleji nějakého přeživšího, dvakrát ho zranit a poté dopravit k háku. Jakmile přeživší visí, automaticky se spouští odpočet, během kterého entita přeživšího postupně pohlcuje. Přeživší má jen omezený čas na to, aby se zachránil. První variantou je, že se sám vysmekne. Tento čin je ale velmi riskantní a většinou vede k pouze rychlejšímu objevení entity. Jakmile přeživšího "scvaknou" klepeta entity, rozjíždí se druhý odpočet. Pokud není včas zachráněn, klepeta ho probodnou a hráč zcela končí. Je-li zachráněn jiným hráčem, musí ho killer co nejdřív dostihnout, znovu zranit a hodit na hák. Celkově může být přeživší na háku maximálně dvakrát, při třetím nahození okamžitě umírá. Hra není koncipovaná na neustálé kompletní výhry, většinou killer obětuje pouze část přeživších, někdy se podaří utéct dokonce všem. V závislosti na typu killera pak hráč využívá různých schopností, které killer má:

Legion přeživší na háku

Spolupráce

Dead by daylight spolupracuje s mnoha společnostmi a to se odráží v novém kontentu. Mnoho kapitol právě obsahuje licencované postavy (z her či filmů). Následující tabulka Vám představí tyto postavy.

kapitolapřeživšíkillerpůvod
The Halloween ChapterLaurie StrodeThe Shapefilm. série Halloween
Left BehindWilliam "Bill" Overbeck---Pc hra Left 4 Dead
LeatherFace---The Cannibalfilm. série Texaský masakr motorovou pilou
A Nightmare on Elm StreetQuentin SmithFreedy Kruegerfilm. série Noční můra v Elm Street
The Saw ChapterDavid TappThe Pigfilm. série Saw
Ash vs Evil DeadAshley "Ash" Williams---seriál Evil Dead
Ghost Face---The Ghost Facefilm. série Vřískot
Stranger ThingsSteve Harrington
Nancy Wheeler
The Demogorgonseriál Stranger Things

zpět na hlavní stranu