BIATLON

Dobrý den, vítám Vás na mých stránkách. Doufám, že Vás stránka zaujme, a něčemu novému naučí.

Jak jsem se dostala k biatlonu?

Ke sledování biatlonu mě přivedla moje máma. Vždycky se na něj koukala, a já jsem nikdy nechápala proč, protože mi přišel vždycky hrozně nudný. Jednou jsem si řekla, že se na jeden závod podívám s ní. Úplně jsem změnila názor. Je to totiž velmi zajímávý sport. Nikdy do poslední chvíle nevíte, kdo vlastně závod vyhraje. Závody se odehrávají venku, za jakých kolik podmínek. Již několikrát se stalo, že se v průběhu změnilo počasí, tím pádem i celý jeho průběh.


Co to vlastně bialon je?

Biatlon je tradiční zimní sport kombinující běh na lyžích a střelbu z malorážné pušky. Existuje také letní biatlon, kde běh na lyžích nahrazuje jízda na kolečkových lyžích, kros nebo jízda na kole. Třetím, poněkud méně známým odvětvím, je tzv. skiarc, neboli lukostřelecký biatlon, kde je střelba z malorážné zbraně zaměněna za střelbu z luku.
Biatlon se běžně provozuje v asi třech desítkách zemí zejména v Evropě, z nichž stabilně bývají nejsilnější reprezentace Norska, Francie, Německa a Ruska. Velké popularitě se biatlon těší také v Česku, Švédsku, Rakousku, Itálii, Švýcarsku nebo na Ukrajině. Z aktivních biatlonistů získali nejvíce úspěchů Martin Fourcade a Johannes Thingnes Bo v ženách pak Kaisa Mäkäräinenová a Dorothea Wiererová. Mezi nejúspěšnější mužské reprezentanty v historii tohoto sportu patří Ole Einar Bjorndalen, Emil Hegle Svendsen , Raphaël Poirée a Sven Fischer. Mezi ženami se prosadily nejvíce Magdalena Forsbergová, Magdalena Neunerová, Darja Domračevová a Tora Bergerová.

Obsah webu

Historie sportu
Disciplíny
Výsledky sezóny 2019/20
Fotogalerie
Odkazy

Tento web byl vytvrořen kvůli studijním účelům 15. 4. 2020
Hanzlová Adéla 2. C