úvod Historie Fotogalerie Zdroje Formulář

Co je to skauting?

Na tuto otázku je několik možných odpovědí. Každá z nich představuje jeden rozměr skautingu, jeden možný pohled na naši identitu. Každá z odpovědí nás zavazuje ke spoustě věcí, teprve jejich souhrn pak charakterizuje skauting v jeho celistvosti.

Odpověď první:

Skauting je idea vycházející ze třech základních principů:

Odpověď druhá:

Skauting je celosvětové hnutí, které překračuje všechny hranice: politické, náboženské, sociální, kulturní, národní i etické!
Junák je členem světových organizací skautek WAGGGS a skautů WOSM a hlásí se k jejich posláním, principům a metodám. Junák je rovněž členem organizace dospělých skautů ISGF (dříve IFOFSAG).

WAGGGS Světová asociace skautek
WOSM Světová organizace skautského hnutí

Odpověď třetí:

Skauting je metoda výchovy a sebevýchovy vedoucí k životnímu stylu! Skautská soustava výchovy, sebevýchovy a rozvoje charakteru odpovídá věku i potřebám jednotlivých členů.
Je založena zejména na:
  1. dodržování skautského slibu a zákona
  2. službě společnosti
  3. týmové práci v malých skupinkách
  4. pobytu a činnosti v přírodě
  5. využívání skautské symboliky
  6. využívání her
  7. neustálém osobním rozvoji
  8. učení se prostřednictvím praktických činností
  9. spolupráci mladých lidí s dospělými
  10. činnostech zajímajících mladé lidi
  11. rozvíjení užitečných dovedností


Junák je organizace českého skautingu! Junák – svaz skautů a skautek ČR je dobrovolné, nezávislé a nepolitické občanské sdružení ve smyslu zákona 83/90 Sb. sdružující své členy a členky bez rozdílu národnosti, náboženského vyznání, politického přesvědčení, rasy nebo jiných rozdílů.