Zpět na úvodní stránku

Základní informace o kytaře

Jistě jste si všimli, že neexistuje pouze jeden druh kytar. Kytar je mnoho a vy si musíte vybrat. Nejlepší je navštívit obchod s hudebními nástroji, kde vám personál jistě rád poradí a kytaru si budete moci sami vyzkoušet. Nejhlavnější rozdělení je: elektrická kytara, akustická kytara, elektroakustická kytara a baskytara.
Akustické kytary dále dělíme na:

Španělská kytara Obvykle se používají nylonové struny.
Westernová kytara Má kovové struny a širší tělo.
Jumbo kytara Je určená pro kovové struny a má širokou spodní část těla.
Jazzová kytara Je podobná tvaru houslí.
Havajská kytara Při hraní se používá zvláštní styl.
Dobro Odlišuje se kovovými rezonátory umístěnými v otvorech vrchní desky.


Dále je dobré naučit se pojmenovat jednotlivé části kytary.
Krk kytary slouží jako základna pro hmatník. Krk je vystaven velkému tahu strun a musí být proto zhotoven z jednoho kusu tvrdého rovnoletého dřeva – převážně z mahagonu. Příčný profil krku má podstatný vliv na pohodlnost a techniku hry levé ruky. Na krk kytary je přiklížen hmatník, do kterého jsou po celé délce zapuštěny pražce zhotovené z drátů kovových slitin. Hmatník se zhotovuje z jednoho kusu velmi tvrdého dřeva – nejčastěji to bývá eben popř. palisandr. Nultý pražec – ořech – je nejblíže hlavici nástroje. Je vyroben z velmi tvrdého materiálu (slonovina) a určuje – spolu s kobylkou – výšku strun nad hmatníkem a jejich rozmístění po šířce hmatníku. Kobylka je velmi důležitá, protože uvazuje struny.

Důležité je naučit se pojmenuvávat struny kytary. K tomu nám pomůže básnička: ,,Emil hodil granát do atomové elektrárny.'' Takto struny pojmenováváme odspodu.
To by bylo k základům kytary z mé strany vše.