hlavní stránka

BTS

Charakteristika


BTS (Bangtan Boys) je sedmičlenný K-popový boy band z Jižní Koreje založený společností BigHit Entertainment. Všichni členové mají účast na psaní a produkci písní. Původně se stylizovali do hiphopu, ale postupně se vyvinuli a teď už tvoří v širokém množství žánrů. Jejich práce často odkazuje na literaturu a psychologické koncepty.

Od svého debutu se stali nejúspěšnější Kpop skupinou v existenci a jejich fanklub, jehož oficiální název zní A.R.M.Y, stále roste. První významné ocenění získali koncem roku 2013, kdy byli zvoleni nejlepšími nováčky při Melon Music Awards. Od té doby byli nominováni a také získali množství dalších ocenění.

Úspěchy sklízí i mimo Jižní Koreu; v roce 2014 vydali japonské album Wake Up, pravidelně koncertují v zemích jihovýchodní Asie, Evropy a Severní a Jižní Ameriky. V roce 2015 měli turné s názvem Episode II: The Red Bullet, kdy opět navštívili USA a také Austrálii. O rok později byli na turné s názvem Hwa Yang Yeon Hwa On Stage: Epilogue. V roce 2017 vydali album WINGS: You Never Walk Alone a vydali se na své další turné s názvem Episode III: The Wings Tour, při kterém zavítali do USA, Mexika, Austrálie a Japonska. Následující turné s názvem BTS World Tour: Love Yourself, s písněmi z alb Love Yourself série (Her, Tear, Answer) začalo v srpnu 2018. V průběhu tohoto turné hráli v čím dál tím větších místech. Začínali v arénách a přes dómy se dostali až ke stadionům. Poslední zastávkou americké části turné byl koncert v Citi Field, který má kapacitu 40 000 míst. Všechny lístky byly vyprodány do 20 minut. BTS se tak stali první korejskou skupinou, které se něco takového podařilo.

V roce 2017 byli nominováni na Billboard Music Awards v kategorii Top Social Artist; jejich soupeři byli např. Justin Bieber či Ariana Grande. Díky síle A.R.M.Y vyhráli a překonali rekord s 300 miliony hlasy. Byl to pro ně velký úspěch, který je ještě více proslavil.

V roce 2018 znovu díky síle A.R.M.Y vyhráli BBMAs v kategorii Top Social Artist a oznámili světové turné Love Yourself, se kterým navštívili i Evropu. V roce 2018 také úspěšně vydali v kinech po celém světě film Burn The Stage: The Movie. V USA po třech dnech vydělali $3.54 millionů, a překonali tak rekord držený One Direction.

V roce 2019 opět vyhráli BBMAs v kategorii Top Social Artist, ale nově i cenu za nejlepší skupinu. Vystupovali zde i jejich singl Boy With Luv se zpěvačkou Halsey. Oznámili také další turné ze série Love Yourself: Speak Yourself, při kterém vyprodávali největší stadiony na světě, včetně proslulého Wembley v Londýně.



Členové skupiny

  1. J-Hope



  2. Jimin



  3. Jin



  4. Jungkook




  5. RM



  6. Suga

  7. >

  8. Taehyung



Diskografie


Skladby Rok vydání Fotografie
DNA 2017
Fake Love 2018
Boy With Luv 2019