zpět na úvodní stránku

Hrotovice, město na Vysočině


Vznik obce a názvu

První písemnou zmínkou o Hrotovicích je uvedení jména jejího majitele (či zakladatele?) na listině Přemysla Otakara I. z roku 1228, kterou udělil nově založenému klášteru v Oslavanech řadu ekonomických a politických výsad a práv. Zakladatelem nové vesnice byl zřejmě Dětřich Theodoricus Hrut. Po zakladateli dostala vesnice název Hrutovici, Hrutovice, nyní Hrotovice. Nepodařilo se však zjistit, kdy byla osada založena, ale před rokem 1200 již zde stála.


Historie Hrotovic

První obšírnější zmínka o Hrotovicích pochází až z roku 1330, kdy zde již byla fara s komturem německého řádu křížovníků Rhymbotem. Prvními známými majiteli vesnice byli bratři Konrád a Bohuš ze Staříče. V držení hrotovického panství se dále vystřídalo mnoho zemanských a šlechtických rodin. Po Bohušově synu Mikeši Rulantovi z Holoubka to byl Jan z Hardeka, Milota z Křižanova a jeho žena Eliška z Lipého, která se po smrti manžela asi roku 1420 provdala za Oldřicha z Doubravice.

Hrotovice zůstaly potom v rukou pánů Osovských z Doubravice až do konce 16. století, kdy se stal jejich majitelem rod Zahrádeckých ze Zahrádek. Jiřímu Zahrádeckému ze Zahrádek, který byl komořím krále Fridricha Falckého, byl po bitvě na Bílé hoře majetek zkonfiskován a hrotovické panství koupil roku 1626 Jiří z Náchoda. Jeho nástupcem se stal rytíř Jiří z Widmerů a v roce 1672 koupil panství Ondřej Roden z Hirzenau na Hagendorfě. Rodenové udrželi Hrotovice až do roku 1826.


letecký pohled na zámek v Hrotovicích

Základní údaje

poloha Kraj Vysočina, okres Třebíč
počet obyvatel 1800
nadmořská výška 417 m. n. m.


Pamětihodnosti

  1. Kostel sv. Vavřince
  2. Zámek Hrotovice
  3. Socha sv. Jana Nepomuckého
  4. Tři kříže
  5. Pomník obětem z 2. světové války