Zpět na úvodní stránku

Historie florbalu aneb co je vlastně florbal?

První formy sportu podobného modernímu florbalu se objevily v 50. letech ve Spojených státech amerických v továrně na plasty Cosom ve státě Minneapolis pod názvem Floor hockey, a také na kanadských univerzitách. Velkého rozkvětu se ale florbal dočkal až v 70. letech ve Švédsku. V roce 1979 byly ve Švédsku založeny první florbalové kluby a v roce 1981 i švédská národní florbalová asociace. Švédsko má dodnes má nejvíce registrovaných florbalistů na světě.

Florbal je kolektivní halový sport. Hraje se na hřišti o rozměrech 40×20 metrů ohraničeném mantinely s lehkým dutým plastovým míčkem. Při standardní herní situaci je z každého týmu na hřišti v jeden moment pět hráčů v poli a jeden brankář. Jejich cílem je dosáhnout více gólů než soupeř. Hráči při hře používají speciální florbalové hole (tzv. florbalky). Brankáři žádnou hůl nepoužívají, chytají pouze svým vlastním tělem, zejména rukama a nohama. Zápas se hraje na tři dvacetiminutové třetiny. Florbal je oblíbený v mnoha zemích světa, zejména v Česku, Dánsku, Estonsku, Finsku, Lotyšsku, Norsku, Švédsku a Švýcarsku.

florbaloví hráči.jpg, 223kB florbalový míček.jpg, 16kB

Florbal je organizován Mezinárodní florbalovou federací (IFF). Nejvyšší mezinárodní florbalová soutěž je Mistrovství světa ve florbale, které se koná každé dva roky. Jen reprezentace Česka, Finska, Norska, Švédska a Švýcarska dokázaly zatím získat na mistrovství medaili.

Česku se koná několik největších mezinárodních turnajů:

  • Czech Open a Prague Games v Praze
  • Hummel Open Gamev Brně
  • Ostrava Cup v Ostravě
  • .
    Florbal je uznaný sport Mezinárodního olympijského výboru a od ročníku 2017 je zařazen v programu Světových her.

    Přehled základních pomůcek

    NÁZEV POMŮCKY OBRÁZEK K ČEMU SLOUŽÍ
    Florbalka florbalka.jpg, 28kB Výbava nutná pro hráče v poli.
    Míček florbalový míček 2.jpg, 87kB Nejnutnější ke hře, bez míčku nelze hrát
    Helma helma.jpg, 530kB Nezbytná pro brankáře, bez helmy nelze hrát.
    Brankářský set florbalový set.jpeg, 92kB Vršek slouží v podstatě jen k tomu, aby ladil s barvami týmu, spodek chrání před střelami.
    Vesta vesta.jpeg, 74kB Chrání před střelami, tlumí bolest
    Chrániče chrániče.jpeg, 156kB Změkčují a zpohodlňují klečení.
    Rukavice rukavice.jpg, 19kB Tlumí bolest
    Boty boty.jpg, 41kB Jsou průžnější než obyčejné halové boty, umožňují rychlejší pohyb v bráně.