Zpět

Text

V čem je jiný a co vůbec dělá?

Londýnský raper Skepta před třemi lety dostal žánr grime z undergroundu do hlavního proudu. Grime je britskou odpovědí na zámořský hip hop, která se na začátku tisíciletí zrodila v prostředí londýnských klubů. Rychlopalný rap spojila s klaustrofobickými beaty a jeden čas byla nejvíc vzrušujícím zvukem na planetě. Jenže grime se nedočkal komerčních úspěchů a většina průkopníků žánru utekla ke žvýkačkovému electro rapu, se kterým následně skutečně ovládli hitparády. Mezi "zrádci" byl i Joseph Junior Adenuga Jr. alias Skepta, talentovaný producent a někdejší nekorunovaný král rapových soubojů.

Začátky

S vidinou slávy podepsal smlouvu s velkou nahrávací společností a zkusil naskočit na obchodní vlnu, která grime po tvůrčí stránce vysála. Někdy v polovině současné dekády Skeptovi došlo, že tudy cesta nevede. Už jako třicetiletý se vrátil na vlastní label Boy Better Know a udělal několik tracků, kterými se opět přihlásil ke špinavému pouličnímu soundu.

První úspěchy

"Nosil jsem Gucci, ale hodil jsem to do odpaďáku. Tohle nejsem já," rapoval v syrovém hitu That's Not Me, který před pěti lety doprovázel amatérský videoklip jako natočený na starodávnou kameru. Singl výrazně bodoval v hitparádě a prodalo se ho víc než všech Skeptových pokusů o popový crossover dohromady. Nastal čas na comeback. Následné album Konnichiwa nabídlo grime bez kompromisů, Skepta s ním přesto vyskočil na druhé místo žebříčku. V září 2016 za desku navíc obdržel prestižní cenu kritiků Mercury, udělovanou nejlepší britské nahrávce.

Současnost

Poslední vydané album Ignorance Is Bliss je stále ponořené ve špíně londýnských ulic. "Musíš se postavit tváří v tvář svým démonům," rapuje v singlu Bullet from a Gun, kde mluví o své rodině a kořenech v Nigérii. Předchozí desku Konnichiwa držel pohromadě narativ triumfálního návratu ke kořenům, novince taková výrazná linka chybí. Skepta rapuje o slávě, penězích a holkách v backstagi, vážnější témata přijdou na řadu jen ve skladbách Same Old Story nebo Love Me Not, kde rekapituluje své vážné vztahy s ženami a neschopnost v nich setrvat.
Fotky

Studiové alba

Ocenění

RokOceněníKategorieNominaceVýsledek
2014MOBO AwardsBest Video"That's Not Me"Výhra
2015MOBO AwardsBest Song"Shutdown"Výhra
2016Mercury PrizeAlbum of the YearKonnichiwaVýhra
2017NME AwardsBest British MaleSkeptaVýhra