Pravidla

Základním principem golfu je dostat míček do jamky. Míček se smí přesouvat pouze speciálními holemi. Každé hřiště má 18 jamek.

Skóré se v golfu počítá přes počet úderů na jamce. Každá standardní jamka má určité skóré, kterému se říká par. Par nabývá hodnot od 3 do 5 úderů (vzácně i více, rekord je 7). Pokud na jamce zahrajete par, přičítáte si 0 bodů. Za každý úder navíc si body přičítáte a za každý úder pod par si body odečítáte. V praxi to znamená, že menší skóré značí úspěšnější hru.

počet úderů 1 par – 3 par – 2 par – 1 par + 1 par + 2 par + n
název A hole in one Albatros Eagle Birdie Boogie Double boogie N boogie

Terén

V golfu nejsou hřiště jenom krátká tráva, po které se míček dobře odpaluje. Standardní golfová hřiště mají i zóny pro hru nepříznivé.
  1. odpaliště – místo prvního odpalu
  2. fairway – krátká upravovaná tráva, standardní hrací plocha
  3. rough – jakákoliv delší tráva či neupravovaná plocha kolem hřiště, může být jen o trochu horší než fairway nebo v extrémních případech připomínat džungli
  4. green – zóna s extrémně krátkou trávou, vyskytuje se kolem jamky
  5. bankr – překážka v podobě bazénku písku
  6. voda – překážka v podobě vodní plochy, pokud do ní míček spadne, dostáváte trestný bod míček si můžete "dropnout" u ní

Golfové hole

Golfových holí existuje mnoho druhů a stylů. Většinu z nich ani začátečník vůbec nepotřebuje. Já tady zmíním pouze stadardní hole, o kterých by každý hráč měl vědět.

Zpět na hlavní stránku