Ovládnutí hry na kytaru

Naučit se alespoň trochu na kytaru není nic složitého. Pro začátek je třeba naučit se akordy. K zahrání písničky pak potřebujete znát některý ze základních rytmů. Pokud jste už o něco pokročilejší, je možné se naučit takzvané vybrnkávání. K tomu budete potřebovat znát názvy strun.


  1. Akordy

  2. Akord je označení pro souzvuk tří a více současně znějících různých tónů. Akordů samozřejmě existuje celá řada, ale existuje několik, které se používají pořád dokola a vyskytují se ve většině začátečnických písniček. Na obrázku jsou zaznačeny akordy D, A, E, F, G a C.




  3. Rytmy

  4. Na začátečnické hraní budeme potřebovat jeden ze tří základních rytmů. 2/4 rytmu říkáme polka, 3/4 rytmu valčík. Nejtěžší, ale také nejčastěji používaný je 4/4 rytmus.

    +Použití rytmů v písničkách

    2/4 Holka modrooká
    Prší, prší, jen se leje
    Buráky
    3/4 Valčíček
    Já do lesa nepojedu
    4/4 V blbým věku
    Dej mi víc své lásky
    Slečna Anna



  5. Struny

  6. Struny jsou potřeba ve chvíli, kdy se rozhodne začít s vybrnkáváním. Pro začátek bude dobré se naučit alespoň základní struny. Od nich se potom odvíjí další noty.
    Pro lepší zapamatování slouží říkanka: Ema hodila granát do atomové elektrárny.




  7. Části kytary

  8. Na závěr je dobré vědět, že kytara se skládá ze 3 hlavních částí. Z hlavy s ladící aparaurou, krku s hmatníkem a tělem kytary keré slouží k rezonanci.