Hlavní text


Chyť a pusť

Rozdíl mezi obyčejným a sportovním rybolovem spočívá především v přístupu rybáře. Někteří rybáři pohlíží na ulovenou rybu jako na potravu, a tak si téměř bez váhání svůj úlovek odnesou domů. Pokud to zákon umožňuje a ryba je bez zbytečné bolesti usmrcena nedělají nic špatného. Bohužel v některých případech je s úlovkem zacházeno nešetrně, či mu je v krajních případech dokonce záměrně ubližováno.

Sportovní rybáři vyznávají tzv. metodu chyť a pusť, jejímž základem je to, že každá ulovená ryba je vrácena zpět do vody. Na rybu pohlíží jako na tvora, který si zaslouží co nejšetrnější péči, bezpečí a úctu.


Vybavení

Stejně tak jako se vyvýjí výbava fotbalistů, hokejistů či počítačových gamerů, ani rybaření už není o bambusovém prutu, kousku šňůry na prádlo a háčku, jako tomu bylo před 100 lety.

Základ vybavení tvoří prut. Může být buď teleskopický, nebo ze 2–3 dílů, které se do sebe skládají. Na prutu je připevněn naviják, na kterém je navázáno požadované množství silonu či pletené šňůry. Nejmenší, avšak tou nejdůležitější částí je tzv. koncová montáž se závažím a háčkem.

K zajištění bezpečí a komfortu ryb se používá podběrák, podložka pod rybu a dezinfekční sprej na tlamku . K zajištění komfortu rybáře pak pohodlné křesílko popř. lehátko, bivak (skladnější stan), nebo například elektronické hlásiče záběru, které se upevní ke stojanu pod udicí.

Výrobě rybářského zboží se věnuje velké množství firem a společností, ať už v oblasti výbavy nebo nástrah. Z těch nejznámějších například Fox, Daiwa, Cormoran, Wychwood či Shimano

vybavení


Nástrahy

Nástrahu musí rybář přizpůsobit druhu ryb, který chce ulovit. Pokud je jeho cílem ryba kaprovitá, tedy například kapr, lín, parma nebo cejn, má na výběr široké spektrum nástrah. Mezi osvědčené patří kukuřice či různé druhy červů. Velkou oblibu si v posledních dvou desetiletích získalo tzv. boilie. Jde o směs pro ryby velmi atraktivních potrav, která je vytvarována do kuliček různých průměrů a následně uvařena a usušena. Vyrábí se také plouvoucí boilie (pop-up boilie).

boilies

Pokud má za cíl ulovit rybu dravou, napřiklad štiku, sumce či candáta, volí mezi nástražní rybou a nástrahou umělou. Jde o návnady, které mají za úkol napodobit živé ryby. Volit můžeme různé třpytky, gumové napodobeniny či woblery.

wobler


Techniky lovu

  • plavaná – spočívá v umístění nástrahy do libovolné výšky ve vodním sloupci pomocí splávku
  • položená – spočívá v umístění nástrahy na dno, kde je přidržována závažím
  • feeder – jde o druh položené, přičemž jako závaží slouží krmítko s krmnou směsí, záběr je indentifikován ohýbáním jemné špičky prutu
  • přívlač – spočívá ve vláčení nástrahy vodou, má napodobit vodního živočicha
  • muškaření – spočívá v opakujícím se nahazování umělé nástrahy (mušky) na vodní hladinu


    Základní pravidla

    Druh Lovná míra Doba hájení
    amur bílý 50 cm x
    bolen dravý 40 cm od 1. ledna do 15. června
    jelec tloušť 25 cm od 16. března do 15. června
    kapr obecný 40 cm x
    pstruh obecný 25 cm od 1. září do 15. dubna
    sumec velký 70 cm od 1. ledna do 15. června
    štika obecná 50 cm od 1. ledna do 15. června
    úhoř říční 50 cm od 1. září do 30. listopadu


    Podmínky úspěšného lovu

    1. chladnější, mírně větrné počasí
    2. správná volba lovného místa
    3. správná volba nástrahy
    4. klid u vody
    5. trocha štěstí

    Závěr

    Rybaření je mou celoživotní vášní a doufám, že jsem Vám zde toto téma alespoň lehce přiblížil, a nebo Vás dokonce i motivoval vyrazit k vodě.

    Petrův zdar!


    Zpět na úvodní stránku