Zpět na hlavní stránku

MasterChef Česko

MasterChef Česko je česká verze britského pořadu MasterChef, ve které soutěží amatérští kuchaři. Pořad se vysílá na Nově, první epizoda byla 7. října 2015, pořadu byl vyhrazen pondělní a středeční vysílací čas. Porotcování se po první dvě řady zhostili Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina. Pro třetí a čtvrtou řadu vsadila Nova na nové tváře a do poroty posadila michelinského kuchaře Radka Kašpárka, trojnásobného vítěze ankety Zlatý kuchař Jana Punčocháře a Zlatého kuchaře roku 2019 Přemka Forejta.
Stanice Nova pořad uvedla již v roce 2012 jako česko-slovenskou verzi MasterChef společně s televizí Markíza. V roce 2015 se rozhodla pořad vrátit, tentokrát ale v české verzi. Druhou řadu TV Nova vysílala na podzim 2016 každé pondělí a středu, kvůli nízké sledovanosti ale nakonec pořad běžel pouze ve středu. Třetí řada byla vysílána opět ve středu.

logo pořadu

Formát

MasterChef je založen na britském pořadu MasterChef od BBC. Soutěž probíhá v MasterChef kuchyni, kde se nachází velká kuchyňská linka s několika plotnami, které jsou doplněny balkonem, plně vybaveným skladem potravin, mrazáky i lednicemi. Nachází se zde také jídelní posezení pro speciální účely.
V první části je produkcí vybrán určitý počet soutěžících, kteří přicházejí uvařit své jídlo před porotce. Soutěžící dostanou hodinu na to, aby připravili své nejlepší jídlo a zaujali tak porotce. Porotci po ochutnání hlasují slovy ano a ne. Pokud soutěžící dostává alespoň dvě ano, postupuje dále o boj o zástěru MasterChefa. V druhé řadě soutěžící, který obdržel rovnou tři ano, postupoval přímo do finálové sestavy. Soutěžící se dvěma ano postoupili do dalšího kola v boji o zástěru.
V následujícím kole bojují vybraní soutěžící o místo ve finálové sestavě. Porotci zkouší jejich schopnosti v různých disciplínách jako je např. krájení cibule, čištění ryby či si vyzkouší její nápaditost a zadají jim uvařit jídlo s nějakou danou surovinou.
V následujících kolech je finálová sestava soutěžících podrobená různým zkouškám, které se v průběhu střídají:

Tento cyklus pokračuje, dokud nezůstane finálová dvojice. Porotci pak rozhodnou, kdo zvítězí a vyhraje půl milionu korun, titul českého MasterChefa a možnost vydat vlastní kuchařku.

Porotci

Jméno Doba působení Název restaurace Fotografie
Marek Raditsch 2015-2016 Kampa Group Mrek Raditsche
Marek Fichtner 2015-2016 Červený Jelen Marek Fichtner
Miroslav Kalina 2015-2016 Kalina Kampa, Kalina Anežka Miroslav Kalina
Radek Kašpárek 2019- Field Radek Kašpárek
Jan Punčochář 2019- U Matěje Jan Punčochář
Přemek Forejt 2019- Entrée Přemek Forejt

Přehled řad

1. řada

První zprávy o přípravě ryze české verze MasterChefa se objevily 7. května 2015, kdy televize spustila možnost registrace do soutěže. Premiéra první řady českého MasterChefa proběhla 7. října 2015 a vysílala se v hlavním vysílacím čase v pondělí a středu. Do poroty byli obsazeni 3 známí kuchaři, Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina. Vítězem a prvním Masterchefem Česko se stal Roman Kotlář.

2. řada

Ve finále první řady se objevila výzva k přihlášení do druhé řady. Oficiálně novou řadu potvrdila Nova 31. března 2016. V dubnu byl vydán článek, že se do druhé řady mohou přihlásit také neslyšící. Druhá řada začala speciálním dvojdílem 21. srpna 2016, a poté se vysílala opět v pondělí a ve středu. Později byl pořad pro nízkou sledovanost přesunut pouze na středu ve 21:35 po reality show Výměna manželek. Porota zůstala stejná jako v první řadě. Vítězem soutěže se stal Jiří Halamka.

3. řada

Po více jak dvouleté pauze se televize rozhodla formát oživit a zcela obměnila porotu. Podařilo se získat michelinského kuchaře Radka Kašpárka, vítěze ankety Zlatý kuchař Jana Punčocháře a šéfkuchaře Přemka Forejta. Pro vysílání této řady byl vyhrazen opět středeční večer. První castingový díl byl odvysílán 9. ledna 2019. Ve finálovém dílu se poprvé utkali o titul tři kuchaři, přičemž o vítězi se rozhodovalo ve třech kolech. Každý porotce mezi soutěžící vždy rozdělil 10 bodů. Vítězem soutěže se stala sedmnáctiletá Kristína Nemčková, která ve finálovém dílu získala celkem 33 bodů. Druhý skončil s 29 body Jan Vorel, třetí s 28 body Lea Skálová.

4. řada

Po roce se soutěž vrátila se stejnou porotou, amatérské kuchaře tedy hodnotí Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Vítěz získá půl milionu korun a možnost podílet se na tvorbě menu v restauraci jednoho z porotců. Novinkou této řady je imunitní výzva, díky které se soutěžící může vyhnout vyřazení. Oproti řadě předchozí byl pořad zprvu vysílán nejen ve středu, ale také ve čtvrtek, a to kolem 21:30. Od 18. března ale došlo z důvodu změn v programovém schématu způsobených pandemií koronaviru k přesunutí středečních dílů, které se vysílají od 20:20, čtvrteční díly byly zrušeny. První castingový díl byl odvysílán 5. února 2020.