Historie


Historie Fotogalerie Zdroje
Úvodní stránka

Vznik skupiny

zpevak.jpg, 59kB

Skupina se zformovala počátkem roku 1994. Významnou úlohu při jejím zrodu sehrál kytarista Richard Kruspe. Ve druhé polovině 80. let působil spolu s Paulem Landersem a Tillem Lindemannem ve Schwerinu v punk-rockové skupině First Arsch. V roce 1989 utekl do Rakouska.[1] Po pádu železné opony se vrátil zpět do Schwerinu a bydlel společně s bubeníkem Christophem Schneiderem a baskytaristou Oliverem Riedelem.[1] Tito tři hudebníci se rozhodli, že založí nový hudební projekt, a vytvořili tak zárodek skupiny Rammstein. Kruspe brzy přivedl do skupiny Lindemanna jako čtvrtého člena. Lindemann, jenž jinak pracoval jako pletač košů,[1] přijal úlohu zpěváka a textaře. 19. února 1995 se v Berlíně zúčastnili soutěže pro mladé hudební skupiny a jako vítězům jim bylo umožněno vytvořit demonahrávku o čtyřech skladbách. Rammstein tehdy nahráli Das alte Leid, Seemann, Weißes Fleisch a Rammstein (písně však nebyly totožné s těmi, které se pod stejným názvem objevily na prvním albu Herzeleid). Po tomto úspěchu získala skupina další členy, když se k ní přidali Paul Landers jako druhý kytarista a Christian Lorenz jako klávesista. Oba v té době hráli ve skupině Feeling B.[2] Zatímco Paul Landers se připojil hned po poslechu nahrávky skupiny, Lorenz zpočátku nebyl tak nadšený a nějakou dobu váhal. Složení skupiny se od té doby nezměnilo. V témže roce vznikají i další demonahrávky, např. Schwarzes Glas, Jeder lacht, Feuerräder a Wilder Wein.





Herzleid

basa.JPG, 95kB

V březnu 1995 začala skupina ve stockholmském studiu Polar Studio nahrávat své první album.[2] Spolupracovali s producenty Jacobem Hellnerem a C.-M. Herlöffsonem. V případě Jacoba Hellnera se jedná o počátek dlouhodobé spolupráce, podílel se i na produkci všech následujících studiových alb skupiny. 17. srpna byl uveřejněn první singl, Du riechst so gut, a 24. září bylo vydáno celé debutové album s názvem Herzeleid. Druhý singl z tohoto alba, balada Seemann, vyšel v příštím roce (8. ledna 1996).[2] V roce 2001 byl s odstupem vydán ještě singl Asche zu Asche (spolu s 5 živými nahrávkami z DVD Live aus Berlin). Album Herzeleid se dostalo nejvýše na 6. místo v německé hitparádě.[3] Spolu s vydáním prvního alba začaly zaznívat první kritické hlasy, zda se nejedná o skupinu fašisticky orientovanou. Jako důkaz často sloužil obal prvního CD, který prý zobrazuje postavy čisté árijské rasy. Rammstein však uvedli, že s rasismem nemají a nechtějí mít nic společného. O jejich nefašistické orientaci je píseň Links 2-3-4 z alba Mutter. Po vydání alba následovaly četné koncerty v Německu i v zahraničí. V říjnu absolvovali tour se skupinou Project Pitchfork, v listopadu 1995 vystoupili Rammstein ve Varšavě a v Praze jako předskupina švédských Clawfinger, v prosinci pak následovala série 17 koncertů na různých místech v Německu.[2] V lednu 1996 odehráli další koncert s Clawfinger a poté i s Ramones, kteří byli na koncertní šňůře s posledním albem ¡Adios Amigos! a v témže roce ukončili činnost. V březnu absolvovali Rammstein v Londýně živý vstup na MTV. Na přelomu září a října proběhla série koncertů v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Hudba skupiny se objevila také ve filmu Lost Highway, režisér David Lynch si z alba Herzeleid vybral písně Heirate mich a Rammstein.




Sehnsucht a Live aus Berlin

duhast.jpg, 417kB

1. dubna 1997 vyšel singl Engel z nového alba Sehnsucht, které bylo nahráno v listopadu předchozího roku v Temple Studios na Maltě.[2] K 23. květnu se podařilo prodat více než 250 000 kopií singlu a téhož dne byla vydána fanouškovská verze (Engel Fan-Edition).[2] V německé hitparádě se dostal na 3. místo, nejvýše z dosud vydaných singlů skupiny.[4] 21. července následoval singl Du hast.[2] Text této písně je z velké části založen na slovní hříčce se slovesem haben. V roce 1998 byla nominována na cenu MTV Europe Music Awards v kategorii rock (Best Rock Act) a v roce 1999 na cenu Grammy v kategorii Best Metal Performance („nejlepší metalový výkon“), ani v jedné kategorii ovšem nezvítězila. Album Sehnsucht bylo vydáno 22. srpna 1997 a zaznamenalo nejvýraznější úspěch v německy mluvících zemích (ovládlo německou[3] a rakouskou[5] hitparádu, ve švýcarské[6] bylo nejvýše na 3. místě). 21. listopadu 1997 uveřejňují Rammstein singl Das Modell, vlastní verzi písně Das Model, kterou původně nahrála skupina Kraftwerk, v prosinci následuje tour v USA (jako podpora skupiny KMFDM).[2] Na přelomu dubna a května následujícího roku uskutečňují další tour v USA (poprvé jako hlavní skupina), v květnu pak v jižní Evropě.[2] 25. května 1998 vychází nová verze singlu Du riechst so gut (Du riechst so gut '98) obsahující také několik remixů této písně od jiných interpretů.[2] 27. července pak Rammstein vydávají singl Stripped, coververzi stejnojmenné písně od Depeche Mode.[2] Na podzim 1998 se skupina účastní Family Values Tour v USA spolu s interprety Korn, Ice Cube, Orgy a Limp Bizkit. V dubnu 1999 doprovázejí Rammstein skupinu Kiss na koncertech v Latinské Americe a v červnu absolvují vlastní tour v USA.[2] 30. srpna vydávají Rammstein své první živé album, Live aus Berlin. Bylo vytvořeno ze záznamů koncertů z 22. a 23. srpna 1998, které se odehrály ve Wuhlheide v Berlíně. Šlo o dosud největší vystoupení skupiny, navštívilo ho přes 17 000 fanoušků.[2] Původní CD verzi doplnila v září videokazeta a v listopadu DVD. Videokazeta byla k dostání v cenzurované a necenzurované verzi, přičemž cenzurovaná verze neobsahovala píseň Bück dich, protože video natočené k této písni na koncertu bylo nevhodné pro děti a mladistvé (na turné v USA toto vystoupení vedlo dokonce k zatčení Lindemanna a Lorenze). Live aus Berlin se brzy dostalo na první místo v německé hitparádě.[3] Po jeho vydání začala příprava třetího studiového alba. Roku 1999 zatím nazpíval Lindemann se skupinou Puhdys píseň "Wut Will Nicht Sterben".




Mutter

mutter.jpg, 124kB

Album Mutter vzniklo ve studiu Miraval v jižní Francii, kde bylo v květnu a červnu 2000 provedeno nahrávání, a ve Stockholmu, kde proběhlo mixování alba. Rammstein ho produkovali za pomoci Stefana Glaumanna a – již tradičně – Jacoba Hellnera.[2] V prosinci zveřejnili Rammstein první ukázku z nového alba, a to píseň Links 2-3-4, kterou bylo možné stáhnout na oficiálních stránkách skupiny ve formátu MP3.[2] V lednu a v únoru následujícího roku vystoupili na festivalu Big Day Out v Austrálii a na Novém Zélandu.[2] První singl Sonne, který byl vydán 12. února 2001, dosáhl v německé hitparádě na 2. místo.[4] Album Mutter pak vyšlo 2. dubna. Co se týká počtu vydaných singlů, je Mutter zatím nejplodnějším albem. Po Sonne následovaly ještě Links 2-3-4 (květen), Ich will (září), Mutter (březen 2002) a Feuer Frei! (říjen 2002).[2] Posledně jmenovaný singl je součástí soundtracku k filmu xXx; videoklip se skládá se záběrů z živého vystoupení skupiny a z prostřihů z filmu a byl natočen v lednu 2002 v Praze.[2] Rammstein po delší době vystoupili v Česku – na Strahově jako předkapela AC/DC. Tento koncert označili jako jeden z nejnepovedenějších, avšak ve stejném roce navštívili Česko ještě jednou, a to dne 12. listopadu 2001 v tehdejší T-Mobile aréně. V průběhu června až října 2001 odehráli Rammstein sérii koncertů v Severní Americe (Kanada, USA, Mexiko) a na přelomu září a října proběhla další tour v USA.




Web slouží za účelem vzdělávání. Hallangová Darja Anna.