Moderní pětiboj

Moderní pětiboj je sport, který v sobě kombinuje technické i fyzické disciplíny (střelba, šerm, jezdectví, plavání a přespolní běh). Jedná se o disciplíny, které ještě v minulém století patřily k základním požadavkům na vojáky; ještě před druhou světovou válkou byl tento sport výsadní záležitostí důstojníků a vojáků z povolání. Od roku 1912 patří moderní pětiboj mezi olympijské disciplíny (ženy soutěží na olympiádě v pětiboji teprve od roku 2000). Výkony v každé disciplíně jsou bodově ohodnocené, a body se pak přepočítávají na časový handicap při startu závěrečného běhu (4 body znamenají handicap 1 sekunda). Pořadí je pak dáno pořadím běžců v cíli.

Dějiny

Pětiboj (skládající se z běhu po celé délce stadionu, skoku, hodu oštěpem, hodu diskem a wrestlingem) byl poprvé představen na 18. olympiádě v roce 708 př.n. l a na hrách zastával jedinečnou pozici. Byl považován za vrchol, vítěz byl hodnocen jako “Victor Ludorum”. Obdiv pro starověký pětiboj byl plně sdílen zakladatelem moderních olympijských her, baronem Pierre de Coubertinem. Ten se v roce 1909 pokusil zařadit událost znovu do olympijského programu. Pětiboj byl představen o dva roky později na 14. zasedání Mezinárodního olympijského výboru (IOC) v Budapešti (HUN). Baron uvedl: „Svatý duch sportu posvětil mé kolegy, kteří pak přijali soutěž, které přikládám velký význam“.



Moderní pětiboj byl představen na 5. olympiádě ve Stockholmu (SWE) 1912. Zahrnoval sporty střelba z pistole, šerm, plavání, jízda na koni a běh. Byl to "duch" storověkého pětiboje. De Coubertin věřil, že to bude právě tato událost, která „otestovala mravní vlastnosti člověka stejně jako jeho fyzické a dovednosti, a tím vytvořila ideálního a úplného sportovce“. Tento nový sport byl nadšeně přijat s požadavky odvahy, koordinace, fyzické zdatnosti, sebekázně a flexibility za neustále se měnících okolností. Mladý americký poručík, později slavný generál druhé světové války, George S. Patton, měl skončit na pátém místě na vůbec první olympijské pětibojové soutěži. Kombinace fyzických a mentálních dovedností požadovaných v moderním pětiboji také znamenala, že sportovci dokázali soutěžit až ve třech nebo čtyřech olympijských hrách. Je tomu tak proto, že úroveň běhu a plavání s věkem klesá, ale často se zvyšují zkušenosti a dovednosti v technických oborech. Nejstarším olympijským zlatým medailistou (v týmové akci) v dnešním moderním pětiboji je Pavel Lednev (bývalý SSSR), který měl 37 let na moskevských hrách 1980. Na stejných olympijských hrách byl individuální zlatý medailista (bývalý SSSR) Anatolij Starostin.


Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIMP)

Ve francouzštině Union Internationale de Pentathlon Moderne, zkráceně UIMP, je mezinárodní řídící orgán moderního pětiboje. Byl založen v Londýně v roce 1948. Sídlo má v Monte Carlu v Monaku. Kromě moderního pětiboje řídí unie i sporty Laser-run (běh+střelba), biathle (běh+plavání), triathle (běh+plavání+střelba) a čtyřboj (běh+plavání+šerm+střelba).