Jízda na koni

Jedná se o parkurové skákání. Parkur se skládá ze dvanácti překážek, resp. patnácti skoků. Dle pravidel UIPM musí regulérní parkur obsahovat v seniorské kategorii minimálně sedm skoků o výšce 120 cm, což odpovídá jezdecké úrovni stupně „L“. Koně dodává do soutěže pořadatel a závodníci si je losují. Před vlastní soutěžní jízdou má závodník 20 minut na seznámení s koněm a možnost pěti zkušebních skoků.

Bezchybné absolvování parkuru v časovém limitu je ohodnoceno 1200 pětibojařskými body. Každý bezchybně absolvovaný skok má hodnotu 80 bodů. Všechny chyby na parkuru a překročení časového limitu jsou penalizovány ztrátou bodů dle stanovených tabulkových hodnot (např. porušení obrysu překážky: -28 bodů, odmítnutí poslušnosti koně: -40 bodů, pád koně či jezdce: -40 bodů, překročení časového limitu o 1 s: -4 body atd.).


V závodě štafet obsahuje parkur devět samostatných skoků, které absolvuje každý člen týmu na svém vylosovaném koni. Jízda probíhá systémem štafety s předávkou v předávacím území. Chyby jsou opět penalizovány podle příslušných tabulek.