Disciplíny

Sprint

Na mistrovství světa se objevil v roce 1974 pro muže a 1984 pro ženy. Muži jezdí 10 km, ženy 7,5 km, přičemž se startuje v třicetisekundových intervalech. Závod bývá na 3 okruhy, střílí se jednou v leže a jednou ve stoje. Za každou netrefenou ránu biatlonista musí na trestné kolo o délce 150 metrů.

Jaroslav Soukup

Stíhací závod

Na mistrovství světa od roku 1997. Muži jedou 12,5 km, ženy 10 km, přičemž startují tzv. Gundersenovou metodou – startují v pořadí daném výsledkovou listinou předchozího závodu (většinou sprintu) s takovou časovou ztrátou na prvního, s jakou dojeli v předchozím závodě. V pěti okruzích se střílí stejně jako při závodě s hromadným startem v pořadí ležka, ležka, stojka a stojka. Za každou netrefenou ránu musí běžet trestné kolo o délce 150 metrů.

Stíhací závod v Holmenkollenu

Vytrvalostní závod

Nazývá se též individuálním závodem. Na mistrovství světa se koná už od roku 1958. Muži jedou 20 km a ženy 15 km, přičemž se startuje v třicetisekundových intervalech. Jezdí se 5 okruhů a střílí se v pořadí ležka, stojka, ležka a stojka. Za každou netrefenou ránu následuje penalizace 1 minuta, která se přičte k výslednému bežeckému času.

Ondřej Moravec

Závod s hromadným startem

Na mistrovství světa je od roku 1999. Muži jedou 15 km, ženy 12,5 km. Závod se jede na 5 okrhů a střílí se stejně jako ve stíhacím závodu, tudíž ležka, ležka, stojka a stojka. Za každou netrefenou ránu musí biatlonista na trestné kolo o délce 150 metrů. V závodě startuje 25 nejlepších závodníků světového poháru a dalších 5, kteří byli nejúspěšnější v předchozích závodech. Na mistrovství světa startuje 15 nejlepších závodníků světového poháru a všichni medailisté z tohoto mistrovství světa. Tyto biatlonisty pak do počtu 30 doplní nejlepší závodníci tohoto mistrovství.

Závod s hromadným startem mužů v Oberhofu

Štafeta

Na mistrovství světa je od roku 1958 pro muže a od 1984 pro ženy. Smíšená štafeta se objevila na mistrovství světa až v roce 2005. Rozděluje se na mužskou, ženskou a smíšenou. Každou zemi reprezentují čtyřčlenné týmy. Muži vždy běží 7,5 km a ženy 6 km. Ve smíšené štafetě jsou 2 ženy a 2 muži. Každý úsek se jede na 3 okruhy a poté předá štafetu dotykem na tělo dalšího biatlonisty v předávacím území. Střílí se 2krát stejně jako při sprintu v pořadí: L,S.Pokud závodník netefí všech 5 terčů, má k dispozici 3 náhradní náboje, které musí po jednom dobít. Pokud nesestřelí všechny terče ani po dobití, následuje trestné kolo odélce 150 metrů.

Smíšená štafeta v Anterselvě 2020

Závod smíšených dvojic

Na mistrovství světa od roku 2019. Štafetu tvoří jeden muž a jedna žena. Každý běží 2 úseky, kde se po každém jednom úseku vystřídají. Start je hromadný a začínají ženy. Celková délka trati je 6 km a jeden úsek měří 1,5 km. Pokaždé se střílí 2krát a lze opět dobíjet 3 náboje. Po nesetřelení terčů ani s náhradními náboji následuje tresné kolo o délce 75 metrů.

Veronika Vítková a Ondřej Moravec