Český biatlon

Proč jsem si vybrala biatlon?

To je velice snadná otázka. Jako první práci jsem dělala plavání, protože to byla aktivita, která mě část života provázela a naplňovala. Ale když jsem si teď měla vybrat jiné téma, bylo jasné, že sáhnu po biatlonu. Tenhle zimní sport jsem nikdy neprovozovala, i když by mě to docela lákalo. S běžkama jsem kamarádka už nějaký ten pátek a bitalon jako fanoušek sleduju už mnoho let a jen málkokdy si dokážu odpustit, když nestihnu nějaký závod. Společně se závodníky prožívám celý závod s napětím až do konce. Je to sport, který je akční, neuvěřitelně náročný po fyzické i psychické stránce, je plný zvratů a fascinuje mě.

Úvod

Biatlon je tradiční zimní sport kombinující běh na lyžích a střelbu z malorážné pušky. Běžně se provozuje v asi třech desítkách zemí zejména v Evropě, z nichž stabilně bývají nejsilnější reprezentace Norska, Francie, Německa a Ruska. Velké popularitě se biatlon těší také v Česku, Švédsku, Rakousku, Itálii, Švýcarsku nebo na Ukrajině. Za oficiální vznik biatlonu je považován rok 1958, kdy se v rakouském Saalfeldenu uskutečnilo první mistrovství světa v biatlonu. Samotný vznik nepřímo navazoval na dřívější známý závod vojenských lyžařských hlídek, který se prováděl již od počátku dvacátého století.

Zastřešující organizaci světového biatlonu byla od jeho vzniku UIPMB – Mezinárodní unie moderního pětiboje a biatlonu a to až do roku 1993. V tomto roce biatlon vystoupil z UIPMB a vytvořil samostatnou organizaci – Mezinárodní unii biatlonu IBU, která v současnosti má 67 členských národních svazů a své sídlo má v Rakousku – Salzburgu.

Z aktivních biatlonistů získali nejvíce úspěchů Johannes Thingnes Bo, Dorothea Wiererová, Tiril Eckhoffová a Martin Fourcade, který letos svojí kariéru ukončil stejně jako neméně známá Kaisa Mäkäräinenová.

V České republice je zastřešující organizaci biatlonu Český svaz biatlonu – ČSB. V současné době má okolo 1700 aktivních členů, kteří jsou sdruženi v necelé sedmdesátce klubů biatlonu. Svaz je členem IBU, Sdružení sportovních svazů ČR a Českého olympijského výboru. Trenéry české reprezentace jsou Jiří Holubec, Zdeněk Vítek a Egil Gjelland. Sportovním ředitelem je Ondřej Rybář.

 český biatlonový tým