Co je výběrová káva? Třešně a listy kávovníku

    Hlavní strana
    Co je výběrová káva?
    Mé oblíbené pražírny
    Kávový dotazník
    Test
    Zdroje

Velké množství lidí nemá příliš času na nic, proto se jej těmto lidem pokusím ušetřit a na začátek shrnu, jednotlivé body, co výběrová káva je, tyto body následně podrobněji rozvinu pro ty, kteří mají čas a chuť se dozvědět více.

Kávovník jako takový má poměrně velké množství druhů. Ovšem pro kávová zrna se pěstují především dva – Coffea canephora (káva známá jako robusta) a Coffea arabica (káva známá jako arabika). Rozdíl mezi nimi je v oblastech a nadmořských výškách pěstování. Dále také velikost keřů a obsah kofeinu. Tento výrazně hořký alkaloid slouží jako obrana proti hmyzu. Kávovníky plodící robustu jej mají kvůli nižší nadmořské výšce, ve které rostou, více. To způsobuje velkou hořkost, která potlačuje všechny ostatní chutě.

U výběrové kávy je znám přesný původ. To znamená, že v některých případech víte, i na kterém kopci kávovník, ze kterého vaše káva pochází, roste. Dále je uveden farmář a název jeho farmy. Tyto farmy bývají spíše menší, a tak farmáři sklízejí kávu nejčastěji ručně. Při sklizni probíhá pečlivý výběr jednotlivých třešní. Jsou vybírány pouze ty správně zralé. Proces přebírání třešní resp. kávových zrn probírá před sušením ještě několikrát.

Dalšími kontrolory kvality jsou dealeři či osoby vyslány pražírnou do země původu kávy. Ti kvalitu posuzují a kávu vykupují. V dnešní době je častější, že se pražírny snaží s farmáři obchodovat napřímo a tak udělat obchod, který je farmáři prospěšný. Pražírny často s farmami navazují dlouhodobé spolupráce.

Další podstatnou částí výběrové kávy je pražení. To je, narozdíl od tmavě pražené až přepražené italské kávy, světlé. Ve skandinávských zemích se káva praží ještě světleji než výběrová káva jinde po světě.

Dalším důležitým článkem je barista. To je osoba, která kávu připravuje. Měl by také být osobou, která kávě rozumí a dokáže zákazníkovi poradit s výběrem a případně mu předat informace, v případě, že si o ně zažádá.